«

»

máj 03

Meteorológovia ani ochotní brigádnici nesklamali

Premaľovaný plot, stromy, kvetinové záhony

Pôvodne síce malo v sobotu pršať, ale mraky si to nakoniec rozmysleli. Odišli preč, nad Dneperskou nechali len „brata“ studený vietor, z ktorého si aktivisti a brigádnici v rámci Košickej dobrovoľníckej jari ťažkú hlavu nerobili. Spolu na dvore pracovalo asi šesťdesiat pracovníkov z materskej školy, rodičia drobcov, ktorí ju navštevujú, sem tam aj s deťmi, a tiež brigádnici, čo sa spontánne rozhodli pomôcť.

 

 

Od lístia a nečistôt vyčistili časť dvora, výraznými farbami oživili plot, vysadili tuje, zhotovili záhony, kde si budú môcť deti pestovať kvietočky a tety kuchárky bylinky. Revitalizácia práve tejto materskej školy je súčasťou aktivít Dobrovoľníckeho centra Košíc. Do konca roka by v rámci projektu, ktorý podporuje T-Systems a Fond zdravia mesta Košice, n.f.,  a s pomocou partnerov, chcú zmeniť súčasný vzhľad ešte na viac ako desiatich miestach. Kde konkrétne, závisí aj od spolupráce firiem i samospráv, ktoré sú ochotné sa zapojiť a projekt podporiť. V našej mestskej časti, ako to povedal riaditeľ centra Martin Ištvan, budú čo nevidieť opäť, po Dneperskej ulici prejdú len o kúsok ďalej, na Jenisejskú ulicu.

Riaditeľka z Dneperskej Mgr. Gizela Hvizdáková neskrývala spokojný úsmev, keď videla, koľko jej pracovníčok z materskej školy na sobotňajšiu brigádu prišlo. „Mimoriadnu odmenu som im nesľúbila, na to nie sú fondy. Pre nás bude odmenou pekné prostredie i pohľady tých, čo pôjdu okolo a pozrú sa, čo všetko sme tu urobili. A tiež dobrý pocit, že sme našim najmenším spoločnými silami zase o čosi viac spríjemnili miesto,  kde trávia v podstate jednu tretinu svojho detského života. A keďže aj prostredie vychováva, prečo by sme ich aj takouto formou neučili peknému, čistému, príjemnému?

Do brigády sa zapojili i námestníčka primátora Renáta Lenártová a starostka našej mestskej časti Lenka Kovačevičová, ktorá si v zápale práce aj nos trochu na žlto zafarbila…