«

»

sep 17

Polopodzemné kontajnery prichádzajú NA JAZERO

Košice sa pripravujú na modernizáciu svojho systému zberu odpadu. Do konca roka pribudne prvých 20 stanovíšť s polopodzemnými kontajnermi, ktorých výstavba práve začala. Tento systém prinesie mnohé výhody pre obyvateľov aj životné prostredie. Konkrétne lokality výstavby boli navrhnuté v úzkej spolupráci so zástupcami mestských častí s prihliadnutím na existujúcu infraštruktúru.

  • Výstavba na sídlisku Ťahanovce už začala

Včera na sídlisku Ťahanovce odštartovala výstavba prvého zo 40 plánovaných stanovíšť. Tento projekt v celkovej hodnote vyše 1 milión €, financovaný spoločnosťou KOSIT, zahŕňa ďalšie lokality v mestských častiach ako Košice-Dargovských hrdinov, Juh, NAD JAZEROM, Sever, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce a Terasa.

  • Výhody pre obyvateľov a prostredie

Polopodzemné kontajnery ponúkajú:

  • Stop hlodavcom, zápachu a vandalizmu

Vďaka ukladaniu odpadu pod úroveň zeme sa minimalizuje prístup škodcom, eliminuje zápach a kontajnery sú odolnejšie voči poškodeniu a vyberaniu.

  • Viac parkovacích miest

Nahradením klasických kontajnerov uvoľníme plochy, ktoré poslúžia na nové parkovanie. V porovnaní s klasickými kontajnermi, ktoré zaberajú veľkú plochu, polopodzemné kontajnery efektívne šetria priestor.

  • Čistejšie a krajšie mestské prostredie

Kontajnery majú moderný a nenápadný vzhľad, ktorý zlepší estetiku mestských častí.

  • Prvé stanovištia v našej mestskej časti:

Rovníková 9, Galaktická 32, Stálicová 1, Levočská 2, Sputniková 9

  • Technické riešenia

Každé stanovište bude obsahovať nádoby na zmesový komunálny odpad, papier, sklo a kuchynský bioodpad:

Zmesový odpad – 2 kontajnery s objemom 5 m³

Papier a sklo – nádoby s objemom 2,4 m³

Bioodpad – 240-litrové nádoby

Kontajnery sa budú vyprázdňovať špeciálnou technikou – zberovým vozidlom s hydraulickou rukou. Tento systém bude fungovať rovnako ako súčasný, s pravidelným cyklom odvozu odpadu.

Nové polopodzemné kontajnery prinesú do Košíc vyšší komfort pri nakladaní s odpadom, väčšiu čistotu v mestských častiach a zlepšené životné prostredie. Tento inovatívny projekt posúva mesto smerom k moderným európskym štandardom.