«

»

jún 20

Horúce letné dni sú tu

Pri vysokých teplotách je dôležité dodržiavať určité odporúčania, aby ste sa ochránili pred zdravotnými rizikami spojenými s horúčavami. Tu je niekoľko odporúčaní:

1. Hydratácia

Pite veľa vody: Dodržiavajte pravidelné pitie vody, aj keď nepociťujete smäd. Ideálna je čistá voda, ale aj ovocné šťavy a nesladené čaje. Vyhnite sa alkoholu a kofeínu: Alkohol a kofeín môžu prispieť k dehydratácii, preto ich konzumáciu obmedzte.

2. Oblečenie a ochrana pred slnkom

Noste ľahké a svetlé oblečenie: Ľahké, voľné oblečenie z prírodných materiálov, ako bavlna pomáha udržať telesnú teplotu. Používajte ochranné prostriedky: Nezabudnite na opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, slnečné okuliare a klobúk alebo šiltovku.

3. Zdržiavajte sa v tieni

Ak je to možné, vyhýbajte sa priamemu slnku, najmä počas najteplejších hodín dňa (od 11:00 do 16:00).

4. Pobyt v interiéri

Chlaďte si domov: Používajte ventilátory alebo klimatizáciu. Ak nemáte klimatizáciu, snažte sa tráviť čas v klimatizovaných priestoroch, ako sú obchody alebo verejné budovy. Zatvárajte okná a stiahnite rolety: Počas najteplejšej časti dňa zatvárajte okná a rolety, aby ste udržali chlad vnútri.

5. Aktivity a fyzická námaha

Obmedzte fyzickú aktivitu: Počas horúčav sa vyhýbajte namáhavej fyzickej aktivite. Ak musíte cvičiť, robte to v skorých ranných alebo večerných hodinách, keď je chladnejšie. Robte časté prestávky: Ak pracujete vonku, robte si pravidelné prestávky v tieni alebo v klimatizovanom prostredí.

6. Starostlivosť o rizikové skupiny

Dávajte pozor na deti, starších ľudí a chronicky chorých: Tieto skupiny sú obzvlášť citlivé na vysoké teploty. Uistite sa, že majú dostatok tekutín a sú chránení pred teplom.

7. Nikdy nenechávajte deti ani zvieratá v aute

Teplota v aute môže rýchlo dosiahnuť nebezpečné úrovne aj keď je auto zaparkované v tieni.

8. Príznaky úpalu a prehriatia

Rozpoznajte príznaky úpalu: Príznaky zahŕňajú silnú bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť, zvracanie, zmätok a zrýchlený tep. Ak sa u vás alebo niekoho iného tieto príznaky objavia, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.

Dodržiavaním týchto odporúčaní môžete znížiť riziko zdravotných problémov spojených s horúčavami a užiť si leto bezpečne.

Na obrázku môže byť text