«

»

aug 21

Pamätajme na udalosti z 21. augusta 1968.

Dnes si pripomíname vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa. Vojenská invázia spojeneckých vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy – Sovietskeho zväzu, Maďarska, Poľska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky znamenala následnú vojenskú okupáciu československého územia a zvrátenie prebiehajúcich demokratizačných reforiem.

21. augusta 1968 cudzie vojská obsadili väčšinu strategických miest po našej krajine. Na územie Československej socialistickej republiky vstúpili už pred polnocou a 21. augusta o 2:00 ráno na Ruzyňskom letisku v Prahe pristala prvá výsadková jednotka. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna vojakov spojeneckých vojsk a približne 6 000 tankov.

Verejnosť v priebehu prvého týždňa vyjadrovala silný odpor k tomuto konaniu armád tzv. spriatelených krajín. Uskutočnili sa protesty občanov, ktoré viedli vo viacerých mestách k pouličným stretom.

Predstavitelia Československa podpísaním Moskovského protokolu 26. augusta legalizovali pobyt spojeneckých vojsk. Po okupácii nastala tvrdá doba normalizácie. Invázne jednotky Sovietskej armády zostali v našej krajine až do roku 1991.

Občania masívne dávali najavo svoju nespokojnosť. Len v Košiciach bolo 9 obetí invázie a množstvo ľudí bolo zranených. Pamätná tabuľa obetí tragického „Augusta 68“ v našom meste je na Hlavnej ulici na budove, kde dnes sídli banka.

Foto zdroj:Dnes24.sk