«

»

feb 01

Verejné osvetlenie

Mesto Košice bude tento rok výrazne investovať do zvyšovania kvality verejného osvetlenia a prinesie aj viacero noviniek.

Aby sme pre Jazerčanov priniesli čo najlepšie výsledky, spolupracujeme s mestom a po našom dôkladnom monitoringu stavu verejného osvetlenia( začiatkom januára) sa 26. 1. 2023 na miestnom úrade uskutočnilo rokovanie medzi mestskou časťou a zástupcami mesta Košice, ktoré vlastní verejné osvetlenie i zástupcami DPMK, ktorí ho spravujú. Na stretnutí boli občania Jazera a poslanci MČ.

Spoločne sme podrobne prešli súčasný stav, poruchy, podnety obyvateľov i stavby, ktoré v tejto oblasti pripravuje mestská časť v roku 2023. V súčasnosti celkového počtu 1280, ktoré sú v katastri mestskej časti, evidujeme 0,38 % nefunkčných lámp. Stretnutie okrem poukázania na realitu prinieslo dohody, ako si vzájomne vieme s mestom v tejto oblasti pomôcť.

Zo strany mestskej časti každý rok realizujeme doplnenie verejného osvetlenia tam, kde reálne chýba ešte z čias dostavby sídliska. Za 10 rokov sme dobudovali vyše 200 lámp. Zo všetkých mestských častí Košíc, práve my najviac investujeme do verejného osvetlenia.  A budeme v tom pokračovať. Každý takýto projekt si však vyžaduje vysporiadanie pozemkov, územné rozhodnutie, stavebné povolenie a zdroje z čoho to zafinancovať.

V najbližších mesiacoch máme pripravené projekty pre ulice Dneperská (pred škôlkou), Levočská, Meteorová, Galaktická, rekreačná lokalita a ďalšie kde čakáme na uzavretie nájomných zmlúv s vlastníkom.

Prioritou je pre nás aj čo najlepšie osvetlenie paralelnej cesty so Slaneckou.

Mesto taktiež finišuje s projektmi osvetlenia chodníkov na Sputnikovej – Námestí Kozmonautov, Ladožskej pred OOPZ, Ždiarskej 7-13. Po realizácii bezpečného priechodu pre chodcov na Rovníkovej plánujú realizovať aj ďalší priechod od Teplárne k Baltickej. Zároveň prisľúbili akceptovať ešte ďalšie požiadavky na bezpečné priechody po prerokovaní orgánov mestskej časti. V tejto oblasti mestská časť pripravuje návrhy projektov takýchto priechodov pre chodcov. Výnimku tvorí Slanecká cesta, kde tieto priechody sú zahrnuté už v samotnom projekte.

Už začiatkom februára začne prešovská spoločnosť SEAK s výmenou rozvádzačov verejného osvetlenia. V tejto etape pôjde o výmenu 30 kusov rozvádzačov verejného osvetlenia svietidiel, ktoré sú v havarijnom stave. Práce sa uskutočnia v ôsmych košických mestských častiach – Juh, Nad jazerom, Sever, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce, Staré Mesto, Západ a Ťahanovce.

Do pilotnej prevádzky mesto zavádza nový systém nahlasovania porúch aj s QR kódmi stožiarov osvetlenia.

Občania okrem telefónneho čísla 055/640 7345 môžu hlásiť poruchy cez kontaktný formulár zverejnený na stránke mesta https://www.kosice.sk/obcan/nahlasenie-poruchy-na-verejnom-osvetleni alebo u správcu verejného osvetlenia na stránke www.dpmk.sk.

V novom systéme bude zaevidovaný každý podnet. Oznamovateľ poruchy má možnosť po zadaní svojho e-mailu a telefónneho čísla sledovať aj stav riešenia nahláseného podnetu, vrátane prác, ktoré sa pri odstraňovaní danej poruchy doposiaľ urobili. Ak bude porucha hlásená opakovane, všetci oznamovatelia obdržia odpoveď, že sa o nej vie a pracuje sa na jej odstránení. Ak sa tak stane, každý z nich po jej úplnom odstránení dostane na svoj mail aj notifikáciu o vyriešení poruchy.

Mesto Košice plánuje v najbližšej dobe začať s označovaním stožiarov verejného osvetlenia QR kódom. Vďaka tomu budú môcť občania, ktorí okolo neho prechádzajú, zoscanovaním QR kódu prostredníctvom svojho mobilného telefónu prakticky on-line nahlásiť jeho nefunkčnosť, prípadne inú poruchu alebo požiadavku na opravu.

Poďme však k častým poruchám a opravám jestvujúceho osvetlenia. Toto sú najčastejšie problémy:

  • Mesto má k dispozícii iba 9 opravárov osvetlenia, zastaralé a nedostatočné technické vybavenie na lokalizáciu poškodenia vo vedení.
  • Sodíkové výbojky, ktorým sa vekom znižuje ich svietivosť celé roky neprešli výmenou.
  • Káblové poruchy v zemi, ktoré sa ťažko dohľadávajú.
  • Takmer 50 ročné stĺpy verejného osvetlenia sú skorodované vnútornou kondenzáciou, poškodzuje ich aj kosenie a agresívny moč psov.
  • Rozvádzače sú často vo vnútri blokov a opravári sa k nim nevedia dostať – je nutné ich vyviesť von.
  • Rozvody vedenia na električkovej trati, kde sa celé roky upozorňuje na katastrofálny stav a dnes bez komplexnej rekonštrukcie nie je možné trať rozsvietiť.
  • O finančných zdrojoch pre výmenu a rekonštrukciu svietidiel, stožiarov, káblových rozvodov a rozvodných skríň už ani nehovoríme.


Komplexné riešenie nebude zo dňa na deň. Je potrebné urobiť pasportizáciu lámp, vymeniť káble, rozvádzače a samotné lampy nahradiť novými, podľa možnosti úspornými LED lampami s vyššou svietivosťou a výraznou úsporou energie.

Vedeli ste, že:

  • Rozvádzače lámp majú ASTROHODINY? Podľa nich sa postupne rozsvecujú jednotlivé okruhy verejného osvetlenia. Preto môžete zaregistrovať, že niektoré svetlá už svietia a niektoré ešte nie.
  • Lampy sa nerozsvecujú súčasne aj preto, aby nedošlo k preťaženiu siete podobne, ako keď zapnete doma všetky spotrebiče a „vyhodí poistky“.
  • Ak vidíte lampy svietiť počas dňa, takmer isto sa pracuje na odstránení poruchy na niektorom rozvádzači či lampy. Ďalším možným problémom je porucha niektorých z astrohodín, ktoré potom zapínajú osvetlenie v nesprávny čas.