«

»

mar 12

ČO SA MENÍ OD 14.MARCA?

Vládou SR boli prijaté nové uznesenia, na základe ktorých budú od pondelka 14.marca platné nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.
Obsah nových vyhlášok nájdete tu:
Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest: https://bit.ly/vyhlaska-29-2022
Vyhláška k režimu na hraniciach: https://bit.ly/vyhlaska-28-2022
Obe vyhlášky majú účinnosť od 14. marca 2022
Aké zmeny nové vyhlášky prinesú ?
  • Rušia sa vyhlášky k pravidlám pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a o organizácii hromadných podujatí

Znamená to, že všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, budú od 14. marca bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín.
Povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach a na hromadných podujatiach zostáva naďalej zachovaná, týka sa to aj hromadných podujatí v exteriéri.
  • Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest
Povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty sa po novom nebude vzťahovať na:
osoby vystupujúce na tlačových konferenciách pre novinárov (netýka sa to novinárov, ktorí sa na týchto tlačových konferenciách pracovne zúčastňujú),
účinkujúcich v spravodajských a publicistických programoch.
  • Vyhláška k režimu na hraniciach
Ruší sa povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR testu pri prílete na Slovensko z rizikových krajín (vo vyhláške sa tým pádom ruší aj príloha, ktorá určovala krajiny, po príchode z ktorých PCR test nebol potrebný).
Vyhlášky vychádzajú z Aktualizácie opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron), ktorú schválila vláda SR na rokovaní dňa 9.3.2022. Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že k uvoľneniu opatrení pristúpilo po zohľadnení aktuálnej epidemiologickej situácie. K ďalšej úprave opatrení pristúpi pri zhoršení či zlepšení epidemiologickej situácie.
Zdroj : Úrad verejného zdravotníctva SR