«

»

feb 14

DEŇ SVÄTÉHO VALENTÍNA 

Jeden z najznámejších a najobľúbenejších svätcov, Svätý Valentín bol kňaz, lekár a neskorší svätec.
Mesiac február bol dlho považovaný za mesiac lásky a k podobe dnešného dňa svätého Valentína určite pomohla jednak kresťanská cirkev, ale aj rímska tradícia.
O čom hovorí legenda? Svätý Valentín, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II. Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži nezdieľali jeho nadšenie a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov. Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Cisár Claudius to zistil a uväznil ho. Počas väzenia pomáhal Valentín kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil zázraky. K jeho najznámejším zázrakom sa pripisuje vrátenie zraku žalárnikovej dcéry, do ktorej sa zaľúbil . Pred svojou smrťou jej Valentín napísal milostný list. A tak vzniklo prvé valentínske prianie. Cisár odsúdil Valentína na trest smrti, poprava sa konala 14. februára roku 269.

Valentínske pozdravy, ktoré sa dodnes posielajú, sa nazývajú VALENTÍNKY.
Najstaršia dnes známa Valentínka je báseň z roku 1415, ktorú svojej žene napísal orleánsky vojvoda Charles. Zamilovaného vojvodu zajali v bitke pri Agincourte a uväznili ho v londýnskom Toweri. Jeho valentínku si ľudia môžu prečítať v Britskej knižnici v Londýne, kde je súčasťou zbierky manuskriptov.
Talianske mesto Verona, kde žili milenci Rómeo a Júlia, hlavné postavy tragédie od Williama Shakespeara, dostane každý rok na sviatok sv. Valentína asi 1000 listov adresovaných Júlii.
Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy si vyznávame lásku a darujeme rôzne drobné darčeky viac ako inokedy. Čím dnes obdarujete svoju lásku vy?
„Láska nie je hľadaním osoby, s ktorou budeme žiť. Láska je hľadaním osoby, bez ktorej nemôžeme byť už ani jeden deň.” Rafael Ortiz
Zdroj : Internet