«

»

okt 08

OD PONDELKA 11.10 BUDE 16 BORDOVÝCH OKRESOV

Od budúceho týždňa budeme mať 20 okresov v oranžovej farbe, 43 okresov v červenej farbe a 16 okresov v bordovej farbe v rámci Covid automatu.
️- Aktuálne platné opatrenia pre váš okres si môžete pozrieť v aplikácii:
Očkovanie bez registrácie prebieha na týchto miestach:

NOVÉ VYHLÁŠKY ÚRADU VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA
Vyhláška 253 – upravujúca činnosť prevádzok s účinnosťou od 11.10.2021
  • Hodiny vyhradené pre seniorov a ŤZP sa po novom rušia. Doteraz bolo potrebné, aby seniorské hodiny vyčlenili prevádzky v bordových a čiernych okresoch v režime “základ”.
  • Medzi kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky považujú deti do 12 rokov a 2 mesiacov veku. (Vysvetlenie: lehota bola stanovená tak, aby osobe vo veku 12 rokov po očkovaní uplynul potrebný čas, pri ktorom je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok.)
  • Explicitne sa uvádza, že pri vstupe do prevádzky je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov len účastníkom v zvolenom režime (základ, OTP,kompletne zaočkovaní).
  • Režim (základ, OTP, kompletne zaočkovaní) na vstupe do prevádzky si nie sú povinné označiť esenciálne prevádzky a služby vymenované v § 2 odsek 2) predmetnej vyhlášky. Ide napríklad o potraviny, drogérie, lekárne, očné optiky a predajne zdravotníckych pomôcok, kúpele poskytujúce procedúry na základe návrhu lekára, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, knižnice, čerpacie stanice, opravovne a servis elektroniky strojov, služby STK a emisnej kontroly a podobne.
Vyhláška 254 upravujúca organizáciu hromadných podujatí s účinnosťou od 11.10.2021
  • Medzi kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky považujú deti do 12 rokov a 2 mesiacov veku. (Vysvetlenie: Aj v tejto vyhláške bola zohľadnená doba nevyhnutná pre tvorbu ochranných protilátok u čerstvo zaočkovaného 12-ročného dieťaťa)
  • Explicitne sa uvádza, že pri vstupe na hromadné podujatie (HP) je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov HP len účastníkom v zvolenom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní).
  • Pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu sa explicitne zakazuje kombinovanie rôznych režimov pre jedno hromadné podujatie.
Vyhláška 252 upravujúca izoláciu pozitívnej osoby a karanténu kontaktov s účinnosťou od 11.10.2021
  • Obdobne ako v prípade zdravotníckych pracovníkov: Aj u pracovníkov zariadení sociálnych služieb, v prípadoch ak je potrebné zabezpečiť neodkladnú starostlivosť o klienta v zariadení sociálnych služieb a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ZSS ani z okolitých zariadení sociálnych služieb, bude možné, aby pracovník v ZSS, ak je pozitívny a nemá klinické príznaky, poskytoval zdravotnú starostlivosť osobám pozitívnym na ochorenie. Podmienkou je, aby takýto pracovník dodržiaval prísne hygienické štandardy, mal nasadený FFP3 respirátor bez výdychového ventilu resp. prekrytý chirurgickým rúškom, používal ochranné okuliare alebo štít a tiež nepremokavý ochranný plášť s dlhým rukávom alebo jednorazový ochranný oblek.
  • Medzi osoby v osobitnom režime budú po novom zaradení aj zamestnanci Sociálnej poisťovne a jej pobočiek, zamestnanci pohrebných služieb, pracovníci určení poskytovateľom letových prevádzkových služieb, pracovníci určení prevádzkovateľom medzinárodného letiska a ďalšie osoby, o ktorých tak rozhodne regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo vecne príslušný orgán verejného zdravotníctva. Definícia osoby v osobitnom režime je stanovená v paragrafe 4 príslušnej vyhlášky.
Zdroj : Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR