«

»

aug 29

29.AUGUST – VÝROČIE SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO POVSTANIA

Povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny – Slovenské národné     povstanie, bolo ozbrojeným povstaním, ktoré bránilo vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie  vojnovej Slovenskej republiky.

  •   SNP začalo 29. augusta 1944. Povstanie, ktorého centrom bola Banská Bystrica, bolo namierené proti rozpínavosti Adolfa Hitlera a slúžilo ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami. Nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde Jozefa Tisa, ako aj snahou byť na strane víťazných spojeneckých mocností v období 2.svetovej vojny.
  • Povstaleckú armádu v noci z 27. na 28. októbra 1944 porazili nemecké jednotky. Časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja až do oslobodenia našej krajiny sovietskymi, rumunskými a československými vojskami na jar 1945. Do boja so počas Slovenského národného povstania zapojilo 60 000 vojakov a 18 000 partizánov.
  • Kľúčovými postavami SNP sa stali generáli Ján Golian a Rudolf Viest. SNP malo pre nás, aj napriek porážke , dôležitý politický význam, zabezpečilo nám nezávislú politiku v rámci spoločného štátu s Čechmi a rešpekt víťazných mocností.
V Slovenskom národnom povstaní bojovalo 33 národov, dodnes ešte žije viac ako 1000 jeho účastníkov.
Jedným z najvýznamnejších pamätníkov, v ktorom je aj v súčasnosti Múzeum SNP, je pamätník v Banskej Bystrici.
Zdroj : Wikipédia